Rahmi Özcan: "Ampute'nin Premier Lig'i bizde"

Dünya Kupası'nı kazanan Türkiye Ampute Milli Takımı'nın yıldız isimlerinden Rahmi Özcan, şampiyonluğu SüperFB'ye anlattı. Özcan çarpıcı mesajlar verdi.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun 'Türkiye Futbol Oynuyor' projesi kapsamında destek verdiği Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesindeki Ampute Futbol Milli Takımımız, ülkemizin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kupası'nın finalinde Angola'yı 4-1 yenerek tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaştı. Ampute Milli Takımı formasını başarıyla giyen isimlerden biri olan ve ay-yıldızlılarımızın kaptanlarından Rahmi Özcan, SüperFB'ye özel açıklamalar yaptı. Emrah Karalinç'in sorularını yanıtlayan Özcan samimi ve çarpıcı mesajlar verdi. İşte Rahmi Özcan'ın açıklamaları...

"AMPUTE FUTBOLU HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ"

- Rahmi hepimizi gururlandırdınız. Sizleri tebrik ederek başlayayım. Futbolla tanışma hikayeni kısaca anlatabilir misin? Ayrıca Ampute futbolu hayatında en çok neleri değiştirdi?

Çocukken arkadaşlarımla futbol oynuyordum. Beden öğretmenim sayesinde futbolla tanıştım. Hayatımı nasıl değiştirdi? Tüm hayatımı değiştirdi. Hayatımın yönü değişti. Futbolla hayata devam ediyorum. Kendim kulüp kurdum, halı sahalar açtım. Güzel adımlar attığımı düşünüyorum.

"BÖYLE TESİSLERDE OLMAK BİLE HAYALDİ"

- Peki Ampute Milli Takımı'da ilk forma giydiğin dönemler ile şu anki dönem arasında ne gibi farklar var?

Dağlar kadar fark var! İlk oynadığımız dönemde ülkede bu kadar futbolcu yoktu. Organizasyonlar bu kadar büyük değildi. Şu anda dünyanın en iyi ligine ve milli takımına sahibiz. Ayrıca herkesin gördüğü üzere en başarılı milli takımına da sahibiz. Zorluklar çok fazlaydı. Antrenman yapacağımız tesis, hazırlık maçı yapacağımız takım yoktu. Şimdi milli takımlar için var olan Riva gibi bir tesisteyiz. İlk başlarda böyle tesislerde olmak bile hayaldi. Başarı geldikçe zaten kapılar açıldı.



'PRİM KOVALIYORLAR DENİLSİN İSTEMEYİZ'

- Yıllarca önce A Milli Futbol Takımı'nda bir prim mevzusu yaşandı. Sosyal medyada 'primsiz şampiyonlar' paylaşımlarını görüyoruz sizle ilgili. Bu konuda ne gibi bir yorumun olur?

A Milli Takım'da prim konusu konuşuldu. Ama detayını bilmiyorum. Vebal almak istemem. Bize gelince... Biz Ampute Milli Takımı olarak kupa alıyoruz. Diğer branşların tamamında ödül yönetmeliği var. Ödül yönetmenliğine tabi değiliz. Devlet büyükleri neyi uygun görüyorsa onu alıyoruz. Kimse, 'Ampute Milli Takımı prim kovalıyor' desin istemeyiz. Peki ne istiyoruz?

Biz ülkemizde pozitif ayrımcılık istiyoruz. Engelli sporcular, milli takımlarına madalya getiriyorsa devlet şeref aylığına bağlanmasını isteriz mesela. Olimpik veya paralimpik olmasa bile derecesine göre ödülünün belirlenmesi için mücadele ediyoruz. Yıllardır mücadele ediyoruz ama maalesef yol kat edemedik. Engelli branşlarında çok madalyalar kazanıldı. Son yıllarda bunda bir artış oldu. Bu artışta bir tuğla daha koymak kimseyi eksiltmez diye düşünüyorum. Bu başarıları da devam ettirecektir. Maddi bir kaygımız yok. Ama bazı şeylerin net olmasını elbette talep ediyoruz.

"AMPUTE FUTBOL FEDERASYONU KURULMALI"

- Dünya şampiyonu olduk. Peki bundan sonraki hedefler neler? Yeni hedeflerden bahsetmek gerek. Senin dikkati çekmek istediğin, vurgulamak istediğin şeyleri merak ediyorum...

Biz ampute futbolunda dünyada lider ülkeysek futbolu kurallarına göre oynamayı, Türkiye'de TFF'yi, Avrupa'da UEFA'yı örnek alıyorsak profesyonelleşmek ve kurumsallaşmak için de adımlar atmalıyız. Örneğin; Ampute Futbol Federasyonu kurulmalı. Türkiye'de futbol organizasyonunun tamamı TFF tarafından yönetiliyor. TFF'nin tüm kurallarına uygun şekilde bu federasyon işleyebilir. Mesela; TFF, 'altyapıdan kadroda 2 oyuncu bulundurma zorunluğu var diyorsa' biz de takımlara göre ayarlama yapabiliriz. Ampute Futbol'da altyapı diye bir sistem yok. Her kadroda 1-2 oyuncu bulundurma zorunluluğu olmalı. O zaman gelişiriz ve bu oyuncular daha sonra milli takıma da hizmet ederler.

"ANTRENÖRLÜK HAYALİM VAR"

- Elbette hayallerin vardır. Peki nedir Rahmi Özcan'ın hedefleri, hayalleri?

Hayallerim arasında antrenörlük var. Başkanlık olur, olmaz bilemem. Yöneticilik yapmayı sevmiyor değilim. Kendi kulübümde yani; Alves Kablo Ampute Futbol Kulübü'nün hem başkan yardımcısı, hem teknik direktörü de hem oyuncusuyum. Antrenörlük hedefim olduğunu söyleyebilirim.

"AMPUTE OYNAYANLARIN ANTRENÖRLÜK YAPMA SIKINTISI YOK"

- Profesyonel liglerde örneğin; Süper Lig'de bir takım çalıştırmak gibi bir hayalin var mı?

Gazi Üniversitesi Spor Akademisi'ne giren ilk engelli sporculardan biriyim. Engelli sporcuların, engelli sporlarının gelişmesiyle birlikte açılan, hayatını yönetmesine yönelik bir proje. Çok da başarılı oldu. 18 yıldır Ampute Milli Takımı'nda oynuyorum. Hem eğitimli hem de alaylıyım. İnşallah B lisansımı da yakında alırım. İlk kez profesyonel liglerde antrenörlük yapan engelli antrenör olmak istiyorum. Ampute Futbolu oynayıp, futbolun içinde kalıp, 'Futbol Engelsizdir' diyebiliyorken, antrenörlük yapmanın da bir sıkıntısı olmadığını göstermek istiyorum.

Şampiyonluk : Gurur
Gol krallığı : Hedef
Olmazsa olmazın: Futbol
En büyük hayalin: Dünya şampiyonluğuydu, gerçek oldu
Türk halkı: Teveccüh
Dinlediği müzik: Karışık, kulağıma hoş gelen her şey
En sevdiğin film: Yeşilçam filmlerini ezbere bilirim
Desteklediği takım: Beşiktaş

Süperfb'ye devam... Süperfb Mobil Uygulamaları